مشاوره بعد از ترک اعتیاد

مشاوره بعد از ترک اعتیاد

آیا می دانستید که مشاوره بعد از ترک اعتیاد و مراقبت های بعد از آن حتی از خود ترک اعتیاد هم مهم تر است؟ چون بعد از ترک اعتیاد و مواد مخدر، افراد ممکن است که دچار لغزش ها و وسوسه هایی شوند که  این وسوسه ها ادامه ی راه را برایشان سخت تر کند. البته برخی نکات، موارد و دوره هایی وجود دارند که افراد رهایی یافته از این بیماری می توانند بعد از ترک مواد مخدر، آن ها را رعایت کنند تا  در این راستا بتوانند به زندگی بدون مواد و سالم خود ادامه دهند. در این محتوا اهمیت مشاوره بعد از ترک اعتیاد و مراقبت های بعد از آن و تمامی نکات مهم  را بررسی خواهیم کرد، اگر قصد افزایش اطلاعاتتان را در این زمینه دارید، تا انتهای محتوا همراه ما باشید.

اهمیت مراقبت های بعد از ترک اعتیاد

افرادی که موفق به ترک اعتیاد می شوند، برای این که به بهبودی کامل برسند، باید یک فرایند بلند مدتی را طی کنند. افرادی که از اعتیاد رهایی یافته اند، نیازمند مشاوره ترک اعتیاد هستند، چون تا آخر عمر خود باید برخی نکات و مواردی را رعایت کنند. اعتیاد در ذهن و روان افراد بیمار وابستگی ایجاد می کند، برای همین خاطر افراد رهایی یافته مستلزم مراقبت های همیشگی می باشند. مشاوره بعد از ترک اعتیاد موجب می شود که افراد بعد از ترک مواد مخدر، موقعیت های ایجاد کننده ی وسوسه را بشناسند و آمادگی های لازم  را برای مواجهه ها با آن موقعیت فرا بگیرند، در این صورت است که می توانند برای همیشه مصرف مواد مخدر را کنار بگذارند.

 

اهمیت مراقبت ها و مشاوره بعد از ترک اعتیاد

 

یک نکته ی بسیار مهمی که در ترک مواد مخدر وجود دارد این است که، مراقبت های بعد از ترک اعتیاد با سم زدایی و ترک مواد به اتمام نمی رسد، این مراقبت ها باید در طول عمر ادامه داشته باشد تا باعث محافظت افراد از مصرف مجدد مواد مخدر شود. دلیل اهمیت روان درمانی بعد از ترک اعتیاد به خاطر این است که، بیشتر افراد رهایی یافته از مصرف مواد مخدر، بعد از ترک آن برای یک بار هم که شده، تجربه ی مصرف مجدد آن را خواهند داشت. رعایت نکات لازم بعد از ترک مواد مخدر باعث  پیشگیری از تجربه ی مصرف مجدد می شود.

اهمیت مراقبت ها و مشاوره بعد از ترک اعتیاد

اکثر علائم و نشانه های ترک اعتیاد به دلیل تاثیر مواد شیمیایی موجود در مواد مخدر می باشد که تاثیرات روانی و ذهنی و جسمی بر روی افراد می گذارد. افراد مصرف کننده در اوایل پروسه ی درمان خود دچار علائم حادی می شوند که شدت آن در برخی مصرف کننده ها بیشتر است. دلیل شدیدتر شدن علائم و اختلالات بعد از قطع مصرف مواد مخدر به عوامل متعددی بستگی دارد، نوع ماده ی مصرفی یکی از این عوامل می باشد. در صورتی که فردی به مصرف مواد مخدر اعتیاد پیدا کند، در صورت قطع ناگهانی آن دچار برخی علائم حاد می شود. قطع ناگهانی مواد مخدر موجب ایجاد سندرم ترک اعتیاد می شود، این علائم تا چندین هفته هم ممکن است به طول بینجامد.

مشاوره بعد از ترک اعتیاد در مدیریت این علائم می تواند به بیماران کمک های زیادی کند. در صورتی که فرآیند سم زدایی تحت نظر پزشک صورت بپذیرد، علائم ترک اعتیاد حداکثر تا دو هفته برطرف می شوند.

اختلالات بعد از ترک  اعتیاد چیست ؟

یکی از اختلالات بعد از ترک اعتیاد، PAWS می باشد. این اصطلاح به مجموعه ی علائم و اختلالاتی که بعد از قطع مصرف مواد مخدر رخ می دهند، گفته می شود. از این اصطلاح در مورد علائمی که با خلق و خو و روان فرد ارتباط دارد و در صورت عدم درمان می توانند موجب بروز علائم حاد تر شوند، استفاده می شود. سندرم بعد از ترک مواد مخدر منجر به بروز برخی علائم جسمی مانند: حالت تهوع، گرفتگی عضلات، سردردهای شدید، دردهای بدنی می شود. شدت سندرم PAWS  به اندازه ی ترک مواد مخدر زیاد می باشد و بروز این اختلال می تواند باعث افزایش احتمال مصرف مجدد مواد مخدر شود. این سندرم می تواند در برخی افراد تاثیر گذاشته و مانع انجام پروسه ی درمان آن ها شود. برخی بیماران به امید این که این علائم را قطع کنند، اقدام به مصرف مواد مخدر می نمایند.

تمامی اختلالات بعد از ترک اعتیاد شامل علائمی می باشند که بعد از به اتمام رسیدن علائم حاد ناشی از ترک اعتیاد مواد مخدر بر روی بیماران ظاهر می شوند. ظاهر شدن این علائم ممکن است بر روی بیماران متفاوت باشد، به این صورت که بروز آن ها در برخی افراد می تواند به صورت حمله ور باشد و در بعضی از آن ها هم اصلا بروز ندهد. حمله ی سندروم PAWS می تواند در  بعضی افراد تا چند روز به طول بیانجامد. چرخه ی عود این سندروم گاها تا چندین ماه هم به طول می انجامد.

11 رفتار بعد از ترک اعتیاد

بعد از رفع علائم اولیه ی قطع مواد مخدر، احتمال بروز برخی علائم و اختلالات بعد از ترک برای بیماران وجود دارد که این موضوع می تواند افراد تحت درمان را با مشکل های زیادی رو به رو نماید. شدت و نوع این اختلالات در افراد متفاوت می باشد و بستگی به موارد و عوامل گوناگونی دارد. شایع ترین رفتارهای بعد از ترک اعتیاد به شرح زیر می باشند:

  1. افسردگی های شدید
  2. پرخاشگری و تحریک پذیری افراد تحت درمان
  3. نوسانات خلق و خویی
  4. ایجاد اضطراب شدید
  5. سست بودن بیمار
  6. کسالت و خستگی
  7. بروز اختلالات خواب مانند بی خوابی
  8. از دست دادن میل جنسی
  9. دردهای عضلانی مزمن
  10. کاهش توانایی تمرکز کردن
  11. حواس پرتی   

 

روان درمانی بعد از ترک اعتیاد

 

روان درمانی بعد از ترک به صورت کوتاه مدت

روان درمانی بعد از ترک مواد مخدر دارای برخی مراحل می باشد که به وسیله ی مشاوره بعد از ترک اعتیاد بر روی بیماران تحت درمان صورت می پذیرد. این مراحل بیشتر برای بیمارانی به کار برده می شوند که وابستگی بسیار زیادی به مواد مخدر نداشته و دوره ی مصرف آن ها زیاد نمی باشد. از جمله مراحل روان درمانی بعد از ترک به صورت کوتاه مدت به شرح زیر می باشد:

  1. آگاهی از اثرات دارو: بعد از اتمام پروسه ی سم زدایی، بیمار باید همچنان تحت درمان باشد و داروهایی که پزشک برای او تجویز می کند را مصرف نماید. بعضی از داروهای ترک اعتیاد ممکن است موجب ایجاد اثرات جانبی در بیمار شود و برخی اختلالات روانی در فرد ایجاد نماید. به همین خاطر آگاهی از تاثیرات و پیامدهای دارو منجر می شود که، بیمار از عملکرد آن مطلع شود. پزشک معالج این داروها را برای رسیدن بیمار به ثبات روانی تجویز می کند و اکثر این اثرات موقتی هستند و بعد از گذشت چند روز از بین می روند.

بررسی دیگر مراحل روان درمانی بعد از ترک اعتیاد

  • کمک برای ترک دارو: بعد از ترک اعتیاد، فرد بیمار باید توانایی از بین بردن وابستگی مصرف داروها را نیز داشته باشد. مشاوره بعد از ترک اعتیاد با آموزش هایی که به بیمار می دهد، مهارت و قدرت نه گفتن او را بیشتر می کند.
  • تلاش برای آرامش: بعد از این که بیمار مصرف داروها را کنار گذاشت، باید خود را از هر لغزشی دور نگه دارد. مشاوره بعد از ترک اعتیاد با تجویز برخی راهکارها می تواند اضطراب و استرس بیمار را کمتر کرده و آن را به آرامش بیشتر دعوت نماید.
  • برنامه ای برای ثبات در عدم مصرف: در مرحله ی آخر که بیمار توانسته با کمک  روانشناس ترک اعتیاد، از مصرف مواد مخدر رهایی پیدا کند، مشاوره بعد از ترک اعتیاد سعی بر این دارد تا بیمار را از مصرف مجدد مواد دور نماید. برای همین خاطر با برگزاری کلاس های دسته جمعی و جلسات آموزشی آن ها را تشویق به دوری از مصرف مواد مخدر می نماید.

روان درمانی بعد از ترک اعتیاد به صورت بلند مدت

مشاوره بعد از ترک اعتیاد برای بیمارانی که وابستگی شدیدی به مصرف مواد مخدر داشته اند، اقدام به استفاده از  این روش می کند. این شیوه ی درمان شامل چند مرحله می باشد که به شرح زیر است:

  1. انگیزه برای ترک مواد مخدر: در اولین مرحله از روان درمانی بعد از ترک اعتیاد، مشاوره بعد از ترک اعتیاد اقدام به ترغیب بیمار برای کاهش مصرف مواد می نماید. کادر درمان موجود در کلینیک های ترک اعتیاد در این مرحله، بیمار را با اثرات داروهای درمانی آشنا می کنند. این مرحله با ترک فیزیکی به صورت همزمان شروع می شود.
  2. روش های درمانی شناختی: در دومین مرحله، تمامی عواملی که موجب می شوند بیمار به سمت مواد مخدر گرایش پیدا کنند، شناسایی می شود و تلاش بر حذف این عوامل می کنند. این مرحله جزء اصلی ترین مراحل روان درمانی به شمار می رود، چون بیمار در این مرحله با چالش های بسیار سختی مواجه می شود. انجام این مرحله در کلینیک های ترک اعتیاد به وسیله ی پزشک معالج و روانشناسان حرفه ای صورت می پذیرد.
  3. مهارت های مقابله با اعتیاد: در این مرحله بدن بیمار کاملا سم زدایی شده و بیمار کاملا از جسم پاکی برخوردار می شود. در این دوره ممکن است بیمار دچار وسوسه های روانی شود. برای جلوگیری از این مشکل، مشاوره بعد از ترک اعتیاد در این مرحله بیمار را با مشکلات و موانع موجود در ترک مواد مخدر آشنا می کند. مهارت بیمار در این مرحله به کمک روانشناس بعد از ترک اعتیاد و مشاوران تقویت می شود.
  4. مدیریت وسوسه مصرف مواد: در آخرین مرحله از این دوره، تمامی آموزش های لازم در خصوص نحوه ی کنترل گرایش به مواد مخدر به فرد بیمار ارائه داده می شود.

افسردگی بعد از ترک اعتیاد

یکی از اصلی ترین و رایج ترین اختلالات بعد از ترک اعتیاد که مشاوران بیشتر با آن رو به رو هستند، افسردگی می باشد. غلبه بر افسردگی بعد از ترک اعتیاد کار بسیار سخت و دشواری می باشد. بیشتر بیماران رهایی یافته از اعتیاد برای مقابله با این اختلال، مجدد به سمت مصرف مواد روی می برند.

 

افسردگی بعد از ترک اعتیاد

 

غافل از این که مصرف مجدد مواد مخدر می تواند این اختلال را تشدید کند. افرادی که با این مشکل مواجه می شوند، باید این را بداند که این اختلال موقتی بوده و از عوارض ترک مواد مخدر می باشد. هیچ کدام از این اختلالات ابدی نبوده و بعد از مدت زمان کوتاهی تمام خواهند شد. افسردگی بعد از ترک اعتیاد به شکل های گوناگون و علائم متعددی در افراد ظاهر می شود. از جمله علائم و اشکال افسردگی بعد از ترک اعتیاد به شرح زیر می باشند:

  1. نداشتن انرژی
  2. بی حالی و کسالت زیاد
  3. تغییر ناگهانی اشتها
  4. کم خوابی یا خوابیدن بیش از اندازه
  5. ناراحتی شدید
  6. تحریک پذیری
  7. ناراحتی شدید
  8. بی انگیزگی

درمان افسردگی بعد از ترک اعتیاد

  1. گذراندن دوره های آموزشی: مشاوره بعد از ترک اعتیاد در زمینه ی افزایش اطلاعات درباره ی اختلالات بعد از ترک مواد مخدر، می تواند برای بیماران بسیار موثر باشد. بیماران با آموزش دوره های بعد از ترک اعتیاد می توانند خودشان را برای بروز با چنین مشکلاتی آماده نمایند. افرادی که از این بیماری رهایی پیدا می کنند، ممکن است که تا چندین روز و هفته ها، هیچ گونه علائمی نداشته باشند، ولی احتمال بروز اضطراب و افسردگی در این بیماران زیاد است. بیماران با افزایش آگاهی می توانند این مشکلات و علائم  را به راحتی مدیریت کنند.
  2. مواظبت از خود: بیمار بعد از ترک اعتیاد باید برای خودش وقت کافی کنار بگذارد. و در هر لحظه یادآور این موضوع باشد که ارزش زندگی پاک بسیار بهتر از مصرف مواد مخدر می باشد.
  3. مشکلات خود را با دیگران در میان بگذارند: فرد بیمار باید در ارتباط با مشکلات خود با دیگران صحبت کنند و آن ها را در احساسات و هیجانات خود سهیم نمایند. زمانی که دچار علائم و اختلالات بعد از ترک اعتیاد می شوند، بهتر است که با افراد نزدیک و  اعضای خانواده ی خود این مشکلات را درد و دل کنند. مشاوره بعد از ترک اعتیاد و یا همتایانی که این مشکلات را تجربه کرده اند، می توانند بهترین گزینه برای درد و دل کردن باشند. در صورتی که بیمار مشکلات خود را بازگو کند، دیگران به راحتی می توانند متوجه دلیل کارها و رفتارهای آن ها شوند.

به اشتراکی بگذارید:

شروع جلسه مشاوره

شما در جلسه ابتدایی توسط روانشناس خود مورد ارزیابی دقیق قرار می گیرید متخصص شما با دانش خود یک گزارش از مشکل شما ارائه می دهد و مشخص می شود که فرایند حل مشکل شما چه مقدار زمان خواهد گرفت

شماره همراه دکتر برومند
اینستاگرام دکتر برومند
Call Now Button