هوش هیجانی و مهارت خود آگاهی

هوش هیجانی

هوش هیجانی که با نام های دیگری همچون هوش عاطفی یا EQ شناخته می شود، به توانایی درک، استفاده و مدیریت احساسات خود به روش های مثبت برای کاهش استرس، برقراری ارتباط موثر، همدلی با دیگران، غلبه بر چالش ها و خنثی کردن تعارض گفته می شود.

هوش عاطفی به شما کمک می کند تا روابط قوی تری ایجاد کنید، در تحصیل و کار موفق شوید و به اهداف شغلی و شخصی خود برسید. همچنین می تواند به شما کمک کند تا با احساسات خود ارتباط برقرار کنید، اهداف را به عمل تبدیل کنید و تصمیمات آگاهانه ای در مورد آنچه برای شما مهم است بگیرید.

مولفه های هوش هیجانی

هوش هیجانی معمولاً با چهار ویژگی تعریف می شود:

خود مدیریتی: شما می توانید احساسات و رفتارهای تکانشی را کنترل کنید، احساسات خود را به روش های سالم مدیریت کنید، ابتکار عمل کنید، به تعهدات خود عمل کنید و با شرایط در حال تغییر سازگار شوید.

خودآگاهی: شما احساسات خود و نحوه تأثیر آنها بر افکار و رفتار شما را می شناسید. شما نقاط قوت و ضعف خود را می شناسید و اعتماد به نفس دارید.

آگاهی اجتماعی: شما همدلی دارید. شما می توانید احساسات، نیازها و نگرانی های افراد دیگر را درک کنید، نشانه های عاطفی را دریافت کنید، از نظر اجتماعی احساس راحتی کنید و پویایی قدرت را در یک گروه یا سازمان تشخیص دهید.

مدیریت روابط: شما می دانید که چگونه روابط خوب ایجاد کرده و حفظ کنید، به وضوح ارتباط برقرار کنید، دیگران را الهام بخشید و تحت تاثیر قرار دهید، به خوبی در یک تیم کار کنید و تعارض را مدیریت کنید.

دلیل اهمیت هوش هیجانی

همانطور که می دانیم، باهوش ترین افراد نیستند که موفق ترین یا کامل ترین افراد در زندگی هستند. احتمالاً افرادی را می‌شناسید که از نظر تحصیلی استعدادهای درخشانی هستند و در عین حال از نظر اجتماعی ناتوان و در کار یا روابط شخصی خود ناموفق اند.

توانایی فکری یا بهره هوشی شما  IQبه تنهایی برای رسیدن به موفقیت در زندگی کافی نیست. بله، ضریب هوشی شما می تواند به شما کمک کند تا وارد یک دانشگاه یا شرکت خوب شوید، اما این EQ شما است که به شما کمک می کند استرس و احساسات را هنگام مواجهه با چالش های مهم مدیریت کنید. IQ و EQ مکمل همدیگر هستند و زمانی مؤثرتر هستند که با هم به کار برده شوند.

هوش اجتماعی شما هماهنگ بودن با احساسات یک هدف اجتماعی را دنبال می کند و شما را با افراد دیگر و دنیای اطرافتان مرتبط می کند. هوش اجتماعی شما را قادر می سازد دوست را از دشمن تشخیص دهید، علاقه فرد دیگری را نسبت به خود بسنجید، استرس را کاهش دهید، سیستم عصبی خود را از طریق ارتباطات اجتماعی متعادل کنید و احساس دوست داشتن و شادی کنید.

ایجاد هوش هیجانی

ایجاد هوش هیجانی: چهار مهارت کلیدی برای افزایش EQ

مهارت هایی که هوش هیجانی را تشکیل می دهند را می توان در هر زمانی آموخت. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که بین یادگیری های ساده در مورد EQ و استفاده از آن دانش در زندگی شما تفاوت وجود دارد.

فقط به این دلیل که می دانید باید کاری را انجام دهید به این معنی نیست که آن را حتما انجام خواهید داد به خصوص زمانی که تحت فشار استرس قرار می گیرید، که می تواند شما را تحت الشعاع قرار دهد.

به منظور تغییر دائمی رفتار به گونه‌ای که تحت فشار قرار می‌گیرد، باید یاد بگیرید که چگونه بر استرس در لحظه و در روابط خود غلبه کنید تا از نظر احساسی آگاه باشید.

مهارت های کلیدی برای ایجاد EQ و بهبود توانایی شما در مدیریت احساسات و ارتباط با دیگران عبارتند از:

  • خود مدیریتی
  • خودآگاهی
  • آگاهی اجتماعی
  • مدیریت روابط

ایجاد هوش هیجانی، مهارت کلیدی 1: خود مدیریتی

برای اینکه بتوانید EQ خود را درگیر کنید، باید بتوانید از احساسات خود برای تصمیم گیری سازنده در مورد رفتار خود استفاده کنید. وقتی بیش از حد تحت استرس قرار می گیرید، می توانید کنترل احساسات و توانایی عمل متفکرانه و مناسب را از دست بدهید.

به زمانی فکر کنید که استرس بر شما غلبه کرده است. آیا روشن فکر کردن یا تصمیم گیری منطقی آسان بود؟ احتمالا نه. وقتی بیش از حد تحت استرس قرار می‌گیرید، توانایی شما برای تفکر واضح و ارزیابی دقیق احساسات خودتان و دیگران به خطر می‌افتد.

احساسات اطلاعات مهمی هستند که در مورد خود و دیگران به شما می گویند، اما در مواجهه با استرسی که ما را از منطقه آسایش خود خارج می کند، می توانیم غرق شویم و کنترل خود را از دست بدهیم. با توانایی مدیریت استرس و حضور عاطفی، می‌توانید یاد بگیرید که اطلاعات ناراحت‌کننده را دریافت کنید بدون اینکه اجازه دهید بر افکار و خودکنترلی شما غلبه کند.

می‌توانید انتخاب‌هایی داشته باشید که به شما امکان می‌دهد احساسات و رفتارهای تکانشی را کنترل کنید، احساسات خود را به روش‌های سالم مدیریت کنید، ابتکار عمل کنید، به تعهدات خود عمل کنید و با شرایط در حال تغییر سازگار شوید.

مهارت کلیدی-خودآگاهی

مهارت کلیدی 2: خودآگاهی

مدیریت استرس تنها اولین قدم برای ایجاد هوش هیجانی است. علم دلبستگی نشان می دهد که تجربه عاطفی فعلی شما احتمالاً بازتابی از تجربه اولیه زندگی شما است.

توانایی شما برای مدیریت احساسات اصلی مانند خشم، غم، ترس و شادی اغلب به کیفیت و ثبات تجربیات عاطفی اولیه زندگی شما بستگی دارد. اگر مراقب اصلی شما به عنوان یک نوزاد، احساسات شما را درک کرده و برای آنها ارزش قائل است، احتمالاً احساسات شما به دارایی های ارزشمندی در زندگی بزرگسالی تبدیل شده است.

اما اینکه بتوانید با احساسات خود ارتباط برقرار کنید ارتباط لحظه به لحظه با تجربه احساسی در حال تغییر خود، کلید درک اینکه چگونه احساسات بر افکار و اعمال شما تأثیر می گذارد است.

  • آیا احساساتی را تجربه می کنید که جریان دارند و با احساساتی که لحظه به لحظه تغییر می کنند، با احساسات یکی پس از دیگری روبرو می شوید؟
  • آیا احساسات شما با احساسات فیزیکی همراه است که در ناحیه هایی مانند معده، گلو یا سینه تجربه می کنید؟
  • آیا احساسات و عواطف فردی مانند خشم، غم، ترس و شادی را تجربه می کنید که هر کدام از آنها در حالات ظریف چهره مشهود است؟
  • آیا می توانید احساسات شدیدی را تجربه کنید که به اندازه کافی قوی باشد که هم توجه شما و هم دیگران را جلب کند؟

مهارت کلیدی 3: آگاهی اجتماعی

آگاهی اجتماعی شما را قادر می سازد تا نشانه های عمدتاً غیرکلامی را که دیگران دائماً برای برقراری ارتباط با شما استفاده می کنند، شناسایی و تفسیر کنید. این نشانه‌ها به شما اجازه می‌دهد بفهمید که دیگران واقعاً چه احساسی دارند، وضعیت عاطفی آنها چگونه لحظه به لحظه تغییر می‌کند و چه چیزی واقعاً برای آنها مهم است.

وقتی گروهی از افراد نشانه های غیرکلامی مشابهی را ارسال می کنند، می توانید پویایی قدرت و تجربیات عاطفی مشترک گروه را بخوانید و درک کنید. به طور خلاصه، شما همدل هستید و از نظر اجتماعی راحت هستید.

برای ایجاد آگاهی اجتماعی، باید اهمیت ذهن آگاهی را در فرآیند اجتماعی تشخیص دهید. به هر حال، وقتی در ذهن خود هستید، به چیزهای دیگر فکر می کنید، یا صرفاً در تلفن خود منطقه بندی می کنید، نمی توانید از نشانه های غیرکلامی ظریف استفاده کنید.

آگاهی اجتماعی مستلزم حضور شما در لحظه است. در حالی که بسیاری از ما به توانایی خود در انجام چند کار افتخار می کنیم، این بدان معنی است که شما تغییرات احساسی ظریفی را که در افراد دیگر رخ می دهد و به شما کمک می کند تا آنها را کاملاً درک کنید، از دست خواهید داد.

شما در واقع با کنار گذاشتن افکار دیگر و تمرکز بر خود تعامل بیشتر به اهداف اجتماعی خود ادامه می دهید. دنبال کردن جریان پاسخ‌های احساسی یک فرد دیگر، یک فرآیند دادن و گرفتن است که از شما می‌خواهد به تغییرات تجربه عاطفی خود نیز توجه کنید.

توجه به دیگران از خودآگاهی شما نمی کاهد. با صرف زمان و تلاش برای توجه واقعی به دیگران، در واقع بینشی در مورد وضعیت عاطفی خود و همچنین ارزش ها و باورهای خود به دست خواهید آورد. برای مثال، اگر از شنیدن نظرات دیگران احساس ناراحتی می کنید، چیز مهمی در مورد خودتان یاد گرفته اید.

مهارت کلیدی-مدیریت روابط

مهارت کلیدی 4: مدیریت روابط

خوب کار کردن با دیگران فرآیندی است که با آگاهی عاطفی و توانایی شما برای تشخیص و درک آنچه دیگران تجربه می کنند آغاز می شود. هنگامی که آگاهی عاطفی وارد بازی شد، می توانید به طور موثر مهارت های اجتماعی/عاطفی بیشتری را توسعه دهید که روابط شما را مؤثرتر، پربارتر و رضایت بخش تر می کند.

از نحوه استفاده موثر از ارتباطات غیرکلامی آگاه شوید. اجتناب از ارسال پیام های غیرکلامی به دیگران در مورد آنچه فکر می کنید و احساس می کنید غیرممکن است.

ماهیچه های بسیاری در صورت، به ویژه عضلات اطراف چشم، بینی، دهان و پیشانی، به شما کمک می کنند تا احساسات خود را بدون کلام منتقل کنید و همچنین قصد عاطفی دیگران را بخوانید. بخش عاطفی مغز شما همیشه فعال است و حتی اگر پیام های آن را نادیده بگیرید دیگران این کار را نمی کنند. شناخت پیام‌های غیرکلامی که برای دیگران ارسال می‌کنید می‌تواند نقش مهمی در بهبود روابط شما داشته باشد.

نتیجه گیری

برای بهبود خودتان در هوش هیجانی می توانید کارهای زیر را انجام دهید:

از شوخ طبعی و بازی برای از بین بردن استرس استفاده کنید. شوخ طبعی، خنده و بازی پادزهرهای طبیعی برای استرس هستند. آنها بارهای شما را کاهش می دهند و به شما کمک می کنند همه چیز را در چشم انداز خود نگه دارید. خنده سیستم عصبی شما را به تعادل می رساند، استرس را کاهش می دهد، شما را آرام می کند، ذهن شما را تیزتر می کند و شما را همدل تر می کند.

یاد بگیرید که تعارض را فرصتی برای نزدیک شدن به دیگران بدانید. تعارض و اختلاف در روابط انسانی اجتناب ناپذیر است. دو نفر نمی توانند همیشه نیازها، نظرات و انتظارات یکسانی داشته باشند. با این حال، این نباید چیز بدی باشد. حل تعارض به روش های سالم و سازنده می تواند اعتماد بین افراد را تقویت کند. وقتی تعارض به عنوان تهدید یا تنبیه تلقی نشود، آزادی، خلاقیت و امنیت را در روابط تقویت می کند.

اگر نیاز به کمک در زمینه هوش هیجانی و مدیریت احساسات هستید، ما در ذهن سوم به شما کمک می کنیم تا در آن بهبود پیدا کنید. روانشناسان حرفه ای ما در اولین جلسه و پس از بررسی های لازم، میزان دفعات مراجعه، طول درمان و موارد مهم را به شما توضیح می دهند. برای رزرو نوبت از طریق شماره تلفن همراه 09055307278 در واتساپ تماس بگیرید.

به اشتراکی بگذارید:

شروع جلسه مشاوره

شما در جلسه ابتدایی توسط روانشناس خود مورد ارزیابی دقیق قرار می گیرید متخصص شما با دانش خود یک گزارش از مشکل شما ارائه می دهد و مشخص می شود که فرایند حل مشکل شما چه مقدار زمان خواهد گرفت

شماره همراه دکتر برومند
اینستاگرام دکتر برومند
Call Now Button