اختلال یادگیری در کودکان می تواند موجب دشواری خواندن، نوشتن یا انجام ریاضیات هرچند ساده برای کودکان شود. در این مقاله قصد داریم به صورت مفصل به این اختلال بپردازیم.
بسیاری از کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری، که نام دیگر آن ناتوانی های یادگیری است، مدت ها قبل از آنکه به مدرسه رفته و در آنجا اختلال یادگیری در کودکان آن ها شناسایی شود، با مشکل مواجه می شوند.
این اختلال می تواند بر عزت نفس و انگیزه کودک برای ادامه دادن تحصیل خود تأثیر بگذارد. اختلال یادگیری در کودکان به علت مشکلات ژنتیکی و عصبی، زیستی است که عملکرد مغز را به گونه ای شکل می دهد که بر یک یا چند فرآیند شناختی که با فرایندهای یادگیری مرتبط هستند تأثیر می گذارد.
چنین مشکلات پردازشی می توانند در یادگیری مهارت های اساسی همچون خواندن، نوشتن یا ریاضی اختلالاتی را به وجود آورد. چنین مشکلاتی همچنین می توانند با مهارت های سطح بالاتر مانند سازماندهی، برنامه ریزی کردن زمان، استدلال های انتزاعی، حافظه بلند مدت یا کوتاه مدت و توجه تداخل داشته باشند و باعث اختلال در این موارد نیز شوند.
تاثیرات منفی اختلال یادگیری در کودکان
درک این نکته اهمیت بالایی دارد که اختلال یادگیری در کودکان قادر است زندگی فرد را فراتر از مراکز آموزشی تحت تأثیر قرار داده و بر روابط با خانواده، دوستان و در محل کار موثر باشد. باید این را یاد بگیرید که چگونه علائم اختلال یادگیری در کودکان را تشخیص دهید و چه کاری می توانید برای کمک به فرزند خود که دارای این اختلال است انجام دهید.
از آنجایی که مشکلات خواندن، نوشتن یا ریاضی مشکلات قابل تشخیصی در طول سالهای مدرسه هستند، علائم و نشانههای ناتوانیهای یادگیری اغلب در آن زمان قابل تشخیص هستند.
با این حال، برخی از افراد دارای این اختلال، تا زمانی که در تحصیلات پس از دبیرستان در نیروی کار نباشند، ارزیابی نمیشوند.
سایر افراد دارای ناتوانی یادگیری ممکن است هرگز ارزیابی نشوند و زندگی خود را طی کنند، هرگز نمی دانند که چرا با تحصیلات خود مشکل دارند و چرا ممکن است در آینده کاری خود یا در روابطی که با دیگران ایجاد می کنند و همچنین دوستان خود دچار مشکلاتی شوند. یعنی ممکن است که یک فرد دارای این اختلال باشد و هیچ وقت درک نکند که چرا این اتفاق افتاده است.
اختلال یادگیری در کودکان را نباید با مشکلات یادگیری که عمدتاً ناشی از ناتوانی های بینایی، شنوایی یا حرکتی هستند، اشتباه گرفت. مواردی همچون ناتوانی ذهنی؛ اختلال عاطفی؛ یا از مضرات زیست محیطی، فرهنگی یا اقتصادی.
به طور کلی، افراد دارای ناتوانی های یادگیری دارای هوش متوسط یا بالاتر از حد متوسط هستند. اما اکثر مواقع به نظر می رسد که بین دستاوردهای بالقوه و بالفعل فرد فاصله وجود دارد. به همین دلیل است که اختلال یادگیری در کودکان را در زمره ناتوانیهای پنهان دسته بندی می کنند.
یعنی یک فرد کاملاً عادی به نظر میرسد و به نظر میرسد فردی بسیار باهوش است، اما ممکن است نتواند سطح مهارت مورد انتظار از فردی هم سن و سال را نشان دهد. اختلال یادگیری در کودکان قابل درمان یا رفع نیست. متاسفانه این یک چالش مادام العمر است. با این حال، با حمایت و مداخله مناسب، افراد دارای ناتوانی یادگیری می توانند در مدرسه، محل کار، روابط و اجتماع به موفقیت دست یابند.
اختلال یادگیری در کودکان چیست ؟
اختلال یادگیری در کودکان یک مشکل پردازش اطلاعات است که فرد را از یادگیری یک مهارت و استفاده موثر از آن باز می دارد .اختلالات یادگیری عموماً بر افراد با هوش متوسط یا بالاتر تأثیر می گذارد. در نتیجه، این اختلال به صورت شکافی بین مهارت های مورد انتظار بر اساس سن و هوش و عملکرد تحصیلی ظاهر می شود.
اختلالات یادگیری بر قابلیت های کودک برای خواندن مطالب، نوشتن و بیان مطالب به صورت نوشتاری، ریاضیات یا مهارت های غیرکلامی دیگر موثر است.
خواندن
اختلال یادگیری در کودکان در خواندن به این صورت است که در درک یک کلمه گفتاری به عنوان ترکیبی از صداهای متمایز مشکل دارد. این اختلال قادر است درک اینکه چگونه یک حرف یا حروف یک صدا را نشان می دهد و چگونه ترکیب حروف یک کلمه را می سازد دشوار سازد.
مشکلات مربوط به حافظه فعال (توانایی نگهداری و دستکاری اطلاعات در لحظه) نیز می تواند نقش داشته باشد.
حتی زمانی که مهارتهای اصلی خواندن تسلط پیدا میکنند، کودکان ممکن است در مهارتهای زیر مشکل داشته باشند:
- خواندن با سرعت معمولی
- درک آنچه می خوانند
- به یاد آوردن دقیق آنچه که خوانده اند
- املا
اختلال یادگیری در کودکان نوشتاری
نوشتن به مهارت های پیچیده دیداری، حرکتی و پردازش اطلاعات نیاز دارد. اختلال یادگیری در کودکان در نوشتن می تواند باعث مشکلات و اختلالات زیر شود:
- دستخط آهسته و پر زحمت
- دست خطی که خواندن آن سخت است
- مشکل در نوشتن افکار
- متن نوشتاری که سازماندهی ضعیفی دارد یا درک آن سخت است
- مشکل در املا، دستور زبان و نقطه گذاری
ریاضی
اختلال یادگیری در کودکان به هنگام یادگیری ریاضی امکان دارد در کسب برخی از مهارت ها که به آن ها اشاره می کنیم مشکلاتی را به وجود آورد:
- درک کردن شیوه کارکرد اعداد و ارتباطی که آنها با یکدیگر دارند
- محاسبه مسائل ریاضی
- به خاطر سپردن محاسبات اولیه
- استفاده از نمادهای ریاضی
- درک مشکلات کلمه
مهارت های غیر کلامی
به نظر می رسد کودک مبتلا به اختلال یادگیری در کودکان در مهارت های غیرکلامی در اوایل دوران کودکی مهارت های زبانی پایه خوبی و مهارت های قوی به خاطر سپردن رو به رو است. کودکانی که به اختلال یادگیری در کودکان در مهارت های غیرکلامی دچار هستند احتمال دارد که برای فراگرفتن و انجام مهارت هایی که در ادامه تشریح می شوند مشکل داشته باشد.
- هماهنگی فیزیکی
- مهارت های حرکتی ظریف، مانند نوشتن
- توجه، برنامه ریزی و سازماندهی

چه چیز باعث اختلالات یادگیری می شود ؟
ما در اکثر اوقات نمی توانیم بفهمیم که چرا یک فرد دچار اختلال یادگیری در کودکان است. بعضی از اوقات به این دلیل است که رشد مغز افراد قبل از تولد، در هنگام تولد یا در اوایل کودکی تحت تأثیر مشکلات مختلفی قرار گرفته است.
اختلال یادگیری در کودکان می تواند ناشی از موارد زیر باشد.
- بیمار شدن مادر در بارداری
- مشکلات حین زایمان که مانع از رسیدن اکسیژن کافی به مغز کودک می شود
- نوزاد متولد نشده دارای ژن هایی است که از والدین خود منتقل شده است که احتمال ناتوانی یادگیری را افزایش می دهد
- بیماری هایی مانند مننژیت یا آسیب دیدگی در اوایل دوران کودکی
برخی از افراد بیشترین به اختلال یادگیری در کودکان دچار می شوند. به عنوان مثال، همه افراد مبتلا به سندرم داون دارای سطحی از ناتوانی یادگیری هستند، و بسیاری از افراد مبتلا به فلج مغزی نیز چنین هستند.
علائم اختلال یادگیری در کودکان چیست ؟
فرزند شما ممکن است اختلال یادگیری در کودکان داشته باشد. برخی از علائم یادگیری شامل موارد زیر هستند:
- در مهارت های خوانداری، املایی، نوشتاری یا ریاضی، مطابق سن خود و انتظاری که می رود تسلط ندارد.
- در به خاطر سپردن چیزی که کسی به او گفته است مشکل دارد
- در طی کردن یک مسافت یا ورزش هماهنگ نیست یا مهارت هایی مانند استفاده از مداد را بلد نیست.
- به راحتی تکالیف، کتابهای مدرسه یا سایر موارد را گم میکند یا اشتباه میکند
- در درک مفهوم زمان مشکل دارد
- در برابر انجام تکالیف یا فعالیت هایی که شامل خواندن، نوشتن یا ریاضی است مقاومت می کند یا به طور مداوم نمی تواند تکالیف را بدون کمک قابل توجه انجام دهد.
- در مدرسه یا در حین انجام فعالیتهای تحصیلی، مانند تکالیف یا خواندن، نافرمانی، خصومت یا واکنشهای احساسی بیش از حد انجام میدهد یا نشان میدهد.
درخواست مشاوره روانشناسی برای اختلال یادگیری در کودکان
سطح حمایتی که یک فرد نیاز دارد به فرد بستگی دارد. به عنوان مثال، فردی با ناتوانی یادگیری خفیف ممکن است فقط در مواردی مانند یافتن شغل نیاز به حمایت داشته باشد. با این حال، فردی با ناتوانی یادگیری شدید یا عمیق ممکن است در تمام جنبه های زندگی خود به مراقبت و حمایت تمام وقت نیاز داشته باشد ممکن است ناتوانی جسمی نیز داشته باشد.

افرادی که شرایط خاص خاصی دارند نیز می توانند ناتوانی یادگیری داشته باشند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به سندرم داون و برخی از افراد مبتلا به اوتیسم دارای اختلال یادگیری در کودکان هستند. همچنین عواملی همچون بیش فعالی، اضطراب شدید و افسردگی می تواند باعث به وجود آمدن درجه هایی از اختلال یادگیری در کودکان شود.
گزینه های درمانی برای درمان اختلال یادگیری
اگر فرزند شما اختلال یادگیری در کودکان دارد، روانشناس کودک شما ممکن است موارد زیر را توصیه کند:
- به فرزند خود بگویید اختلالات یادگیری به این معنا نیست که وی باهوش نبوده و به اندازه همسالانش باهوش نیست. روانشناس یا گفتاردرمانگر کودک شما می تواند راه هایی را برای توضیح اختلال یادگیری در کودکان کودک به شیوه ای ارائه کند که کودک شما بتواند آن را بپذیرد.
- همیشه فرزند خود را به خاطر انجام دادن تکالیفی که داشته تحسین کنید.
روانشناس با همکاری پزشک کودک امکان دارد چندین داروی روانپزشکی را برای کاهش افسردگی یا کنترل اضطراب شدید پیشنهاد کند. استفاده از این داروها که شامل داروهای اختلال کمبود توجه و بیش فعالی نیز هستند، می توانند توانایی کودک در یادگیری را بهبود بخشند.
بهبود اختلال یادگیری توسط روانشناسان کلینیک ذهن سوم
در ذهن سوم روانشناسان حاذقی هستند که می توانند به کودک شما در بهبود اختلالات یادگیری کمک کنند. هر چند که این مشکل را نمی توان کاملا حل کرد، اما متخصصین حرفه ای ما به کودک شما کمک می کنند تا در یادگیری هر آنچه لازم دارند، بسیار بهتر عمل کنند. برای رزرو وقت می توانید از طریق واتساپ با شماره 09055307278 تماس بگیرید.
دکتر و مشاور کودک و نوجوان در اولین جلسه درمانی و پس از بررسی وضعیت موجود، مسیر را برای شما تشریح خواهد کرد و می توانید از مواردی همچون طول درمان، شیوه درمان و موضوعات مهم دیگر مرتبط با این اختلال مطلع شوید.